publieksdag
Proef Eetbaar Utrecht 2014: de Publieksdag van de Stadslandbouw

Veel mensen weten inmiddels dat in 2009 uit Lekker Utregs een stadslandbouwinitiatief is voortgekomen onder de naam 'Eetbaar Utrecht, netwerk stadslandbouw'. In dat netwerk werken tientallen actievelingen samen om nieuwe buurtmoestuinen en grotere stadslandbouwprojecten uit de grond te trekken. In het kader van de Dag/Week van de Stadslandbouw www.dagvandestadslandbouw.nl organiseerde Marijke Orthel van Urban Pilots, samen met ons, de publieksdag 'Proef Eetbaar Utrecht'. 17 mei was een 'zinderende zaterdag' vol stadslandbouw.

Er was ongelofelijk veel te zien en te beleven op dit gebied in Utrecht! Naast de verschillende tuinen, imkers en stadsveeboeren zijn ook diverse restaurants, winkels en ijssalons aangehaakt met speciale gerechten en proeverijen. Heel veel leuke, actieve programma’s werden gemaakt door de 60 initiatieven zelf. Een greep.

Als centrale locatie was gekozen voor het Westplein (een braakliggend bouwterrein naast de moskee). De plek zag er prachtig uit, echt een stoere festivallocatie met leuke initiatieven (zoals de stadsimker, Lekker Utregs kaas, Utrechts vlees, De Daktuin en catering), alleen lag het niet in de loop door allerlei bouwwerkzaamheden en omleidingen in dit gebied. Hierdoor viel het bezoekersaantal op deze locatie tegen. Wel is daar door een groep enthousiaste vrijwilligers een vliegende start gemaakt met de Voortuin van Lombok (Kanonstraat op de kop van Lombok bij de Kanaalstraat). Die staat al vol eetbaar groen.
De nieuwe tuinderij Koningshof aan de Koningsweg was zeer sfeervol en gezellig druk. Dat begon al met de kruidenproeverij van Victor ‘Plukker’ van de Keuken van Gastmaal en liep door tot de lancering van het stadstuinkookboek Proef Eetbaar Utrecht – een tuinboek met foto's van de recente ontwikkeling van stadslandbouw in Utrecht, tevens kookboek voor koken met seizoensgroenten.
Boerderij Nieuw Bureveld in De Bilt trok zo'n 400 bezoekers met de koeien die naar buiten sprongen. De appelrondo’s van bakker Niels waren ook heel populair.
De Tuinfabriek, een bijzondere dakmoestuin bovenop Hoog Catharijne, wist pas later van de publieksdag, deed meteen mee en trok in de gauwigheid toch nog een leuk aantal bezoekers.
Het Voedselbos Makeblijde trok ondanks de verre locatie (Houten) veel publiek met een leuk programma. De combinatie met de Dag van de Amateurkunst werkte goed.
De Metaalkathedraal in Leidsche Rijn kreeg laaiend enthousiaste reacties, al was het ietsje minder druk dan vorig jaar.
Tuinenpark Ons Buiten kreeg opvallend veel bezoekers zaterdag en schreef dat ook aan Proef Eetbaar Utrecht toe.
De buurtmoestuin 'Spinoza presenteert' presenteerde vooral met en voor de buurt.
De buurtmoestuin van De Halte in Leidsche Rijn was hard aan het werk – op Facebook kun je de eerste omtrekken van de 'eetbare bushalte' zien.
Burgemeester Van Zanen opende zaterdag Food for Good. Hij plantte in pak een appelboom en zag dat het goed was.
En het was één Groot Mei Feest bij InDeRuimte (werfkelder Oudegracht). Kamilla's Keuze -bekend van de bakfiets bij het Centraal Station- ontving zo'n 80 hapjesmakers en 50 mensen bij het diner. Leuke informele sfeer, superveel groenten en kruiden uit Utrecht en de vertellende tuinders werden als helden ontvangen.

Het is hier niet mogelijk om alle 60 deelnemers te noemen. Wil je een beter overzicht, kijk dan op http://proefeetbaarutrecht.wordpress.com.

Het afsluitende diner op Koningshof voor alle deelnemende initiatiefnemers en bedrijven was een super-einde van een bijzondere dag. We zijn trots op wat we hebben laten zien en proeven. Hulde voor Marijke Orthel die het meest de kar trok en ook dank aan Jasmijn van Es en Petra van de Laar.
Proef Eetbaar Utrecht is nog maar jong en zit vol energie. We genieten daar met volle teugen van en weten dat we niet de enigen zijn.